Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

måndag 30 april 2012

Valborg

34 grader varmt i solen
Tüskakurs mellan 15-18
Kvällen blev hemma i soffan..alla fönster uppställda för att få in sval luft men vid 22 var det 22 grader varmt..dock lyckades hela familjen sova till 08 i morse..välbehövligt. Idag skriva uppsats-målet är att jag ska vara klar med utkastet nästa måndag för att endast behöva finjustera. Planen håller (hoppas jag). Veckan innehåller annars löpning med klient, seminarie på uni, svenska-undervisning på fredag och utgång på kvällen med svenskatjejgänget och tyska..fullt upp..i helgen ska det frossas i jord och plantering.

söndag 29 april 2012

Urrk..varmt

Min kropp är inte gjord för värme..och detta är bara början:-(
Har spärrat in mig denna helg och skrivit närmare bestämt ca 15 sidor. Egentligen ska man vara klar då men jag befinner mig i 2/3- blir bara mer intressant ju mer jag läser så nu får jag sätta stopp med referenslitt..kanske denna uppsats kan bli del av min C-uppsats? Det väcker en hel del frågor ju mer man läser..
Annars har jag sovit dåligt pga av värmen och humöret blir därefter..idag blev det klart med nästa tjej som heter som jag:-) Vi följer vårt schema, först barnens namn och nu mitt..ödets ironi..Känns skönt att det är klart.
Maj kommer bli sjukt hektiskt och juni kommer bara svischa förbi..Tyska-kursen A2(2) slutar nu på torsdag och nästa vecka skrivs jag in på B1(1). Kul! I fredags greppade jag verkligen dativ och nu är det inte bara frustration på lektionerna;-)

lördag 28 april 2012

Antagen sommarkurs


Koranen. En islamologisk introduktion.
Helig terror: religioners roll i våld, konflikter och konflikthantering 
I sommar kommer jag plugga enligt ovan-intressant och är en del i min kommande fil.kand.

Idag går mina tankar till min syster vars båda troll fått magsjuka..hennes man är inte hemma och hon kan knappast be någon om hjälp då det är sjukt smittsamt. Nu håller vi tummarna att hon själv slipper..
Idag är vi trötta efter en varm natt dvs. vi hade alla svårt att finna ro..

torsdag 26 april 2012

Sonen vaknar 05.20

lite tidigt och maken anar oråd..en febertemp senare vet vi att han har 38,7. Stanna hemma från dagis och inget bad idag. Tredje helgen nu som vi har sjukdomar hos oss..att ha en plan och struktur är omöjligt för min del då maken inte kan vara hemma. Stressen att inte få kunna göra det jag MÅSTE är enorm..men som tur är får jag sitta på helgerna, ostört, och skriva.

Sommar,sommar,sommar

Idag var det svensk sommar-underbart!!!Tänk om det kunde vara denna temp som höll isg under hela sommaren..vad jag skulle njuta..nu kommer det bli galet varmt i några omgångar men vi får komma upp med en plan..Tyskan rullar på som smort..fast att jag saknar en hel del grammatiska förkunskaper fattar jag..tycker jag redan nu kan prata mkt bättre än för knappt tre veckor sedan och hur kommer det då inte bli om 4 MÅNADER?!Det är tufft, intensivt men mina kursare är sjukt roliga..vi skrattar så vi gråter dagligen med varandra (och lite åt varandra)..och alla kulturer som vi speglar är underbara..livselixir..Idag har vi oxå tagit beslut om att fortsätta med hjälp i familjen..under rådande omständigheter fixar vi inte vardagen då den är skör med sjukdomar etc..har en intresserad tjej som jag tror kan bli bra..

måndag 23 april 2012

The show must go on

Omtumlande igår-debriefing. The show must go on!
Tyska i intensivt tempo.
Idag skriva de första skälvande sidorna på B-uppsatsen..
Sommarvecka utlovad med temp upp till 25 grader from idag och framåt hela helgen. Najs!


Allt på en gång..

Denna vår kommer gå till historien..mina tankar är med maken idag!!

söndag 22 april 2012

Loppis

idag och vi sålde bort snudd på allt vi hade med oss..riktigt bra och roligt. I eftermiddag hade vi filmtajm i ca 2h utan barn..jag har grymt ont i halsen, sonen snorar och dottern vägrar äta:-( Dock verkar det som om att hon inte vill lämna sjukstadiet med all uppmärksamhet och lyxfavörer som att ligga i soffan..och att bli servad..hon mår nu dock bra..får stanna hemma imorgon så att hon äter ordentligt innan vi skickar henne. Imorgon är det tyska igen..ett spännande samtal vid 10 ska jag oxå fixa och jag ska betala min första Ö-rike räkning på banken imorgon. Måste lära mig;-)

lördag 21 april 2012

Knaprar chips gör lilltrollet

idag. Hon låg på soffan hela dagen igår och vi sov ihop inatt..lite oroligt så nu är jag trött efter två snurra-runt nätter. Dagen idag spenderas i hemmet med att ställa i ordning inför loppisen imorgon. Det är dags att sälja barnvagnarna. babyleksaker och lite sommarkläder för småbarn. Blir skönt att säga farväl till småbarnsåren-det är dags för nästa steg i livet;-) Vi har aprilväder, ömsom kvavt, åska och regn. Nästa vecka har de dock utlovat runt 23 grader och sol-det kommer bli hiskeligt varmt i de små klassrum som vi håller till i på tyskan...aldrig är man nöjd;-)

fredag 20 april 2012

Natten

var jobbig för liten. Hon kräktes med ca 2-3h mellanrum till klockan 07. Nu har hon så sakta fått i sig lite vätska, två isglassar och just nu sover hon. Mamman finns på en madrass bredvid. Olustigt när de är så dåliga. Hon försökte resa sig imorse men det gick inte..har kräkts så att det brustit blodkärl i hennes ögonvitor..hon fattar inte vad som händer och fick panik varje gång..tur att vi inte har det ofta. Senaste gången för henne var förra våren då hon oxå blev inlagd till slut pga vätskebrist och hög feber. Även denna gång har hon feber men "bara" runt 38. Nu hoppas vi kommande natt bli lugn för oss alla och att vi kan hämta kraft i helgen..

torsdag 19 april 2012

Magsjuka och nattvak

Nu är det lilla fyran som kräks..vi kommer sova tillsammans i vardagsrummet inatt..nu vet vi inte om det bara blir hon eller om vi alla får en omgång..

onsdag 18 april 2012

Andas lätt

Innan beslut är det mycket vånda och ältande. Efter beslut (oavsett om det är rätt eller inte, endast framtiden kan utvisa) är det lätt att andas. Mitt beslut kommer göra att det kommer ta lite längre tid men resultatet kommer bli detsamma- och det är inte illa;-) Alla delar hänger ihop och balansen är återställd.

Tagit ett stort beslut

Var sak har sin tid!

tisdag 17 april 2012

Ledsamt

När jag jobbade som projektledare för jämställdhet fick jag vara med i ett patientmöte med en ung kvinna, hennes man och lilla barn (  bebis) när hon fick reda på att hennes cancer var tillbaka och hade spridit sig i kroppen. Jag var helt tagen, de båda läkarna med över den grymma orättvisan att cancern var tillbaka och prognosen var allt annat än god.. just denna kvinna var mycket speciell..hon hade en särskild aura runt sig och hon var så lugn i situationen trots den förtvivlan som var hos hennes man (och oss som befann sig i rummet). Jag har tänkt på henne och hennes familj supermkt och jag gick förbi dem då och då i lilla staden.. varje gång var jag glad att hon levde och hoppades att cancern gett vika..idag läste jag dock att hon dog i helgen..låt oss leva i varje sekund för de som lämnat vår värld och inte längre kan vara här..

måndag 16 april 2012

Födelsedagen

firades igårkväll med tårta och presenter. Dessutom hade sonen tappat sin tand på dagis men spolat ner den i toaletten?!Ingen tandfé hos oss blev det..Nu är det sjukt tempo i livet..tyskan går i ett j-a tempo, vi har prov idag igen. Vi har dessutom två övningar att göra hemma. Idag har jag hemmatid innan tyskan, onsdag har jag min löpklient, torsdag seminarie och fredag ska jag träffa en kär vän från USA som numera bor i Bryssel men som ska besöka Wien.

Sonen fyller HEL hand

Nöjd 5-åring och han har dessutom fått sin första lösa tand.

Sa jag att han gillar Spiderman?

Fanns bara ett utställningsex kvar på leksaksaffären så den tog vi..vi behåller stödhjulen i några veckor för just nu är han mest intresserad av att titta på sina fötter när han trampar och inte rakt fram..

En "langehals-dino" var oxå med på listan. I helgen har alla hans små dinos fått storstryk av svansen;-)

Helg

Plinsess zimmer
Spidermna, spiderman och spiderman...


Helgen blev att fixa och städa. Kallt har det varit och regnat har det gjort. Jag var übertrött och sov från 20-06 både fredag och lördag. Det var lite mkt i slutet på veckan med både språk och magsjuka..

fredag 13 april 2012

Summering av dagen

Småttarna var på ett solskenshumör imorse på vägen till dagis. Jag var riktigt trött men se sova ne stund gick inte för sig då de bytte fönster i våningen under oss..det har borrats hela dagen. Jag städade vardagrummet från golvet upp och återställde hemmet..i helgen pysslas det vidare. Vi har en dotter som fyller 12 imorgon och en kille som fyller 5 på måndag...och en kär person som fyller jämnt på tisdag..Imorgon måste vi fixa födelsedagspresenterna..japp, vi är ute i god tid..som vanligt..det lutar åt en cykel med trampor-stort!! Här i Ö-rike har de flesta en springcykel utan trampor om ni tyckte det lät konstigt.. Ja just det, tyskan..nej, jag sjukanmälde mig, finns inte en chans att jag kunde åka iväg med oro i kroppen för den sjuka och min egen trötthet efter två usla nätter.. Tjejerna hade en bra resa hem och allt flöt på..

torsdag 12 april 2012

Lång färd mot gryningen

Natten har bjudit på dramatik som startade vid 03. Inkluderat toalett, hink och blodtrycksfall. Förmodligen matförgiftad. Personen är på bättringsvägen men får stanna i ryggläge under dagen. Nu har jag sagt farväl till mina stora tjejer. Ont, ledsamt men nu lever vi på minnena från de gångna veckorna. Tiden har försvunnit och jag ser fram emot sommaren då de kan stanna ännu lite längre. Nu väntar jag på att de små ska vakna till för att ta dem till dagis och Gustafs äventyr-simkurs. I em är det tyskatest för min del och ytterligare mangling- det går verkligen framåt..Helgen försöker vi förmodligen bara landa i..lite plantering på balkongen och plocka ihop det som ska säljas nästa helg på loppmarknaden.

Läskigt

Bara under gårdagen blev tre bekanta av med sina jobb..omstruktureringar och nedläggning av företag-i Sverige!Jag har tidigare bara läst om statistik men nu är det personer jag känner till som blivit av med jobbet. Då jag själv sitter och sliter med CSN som inkomst kan jag verkligen känna med dem. Det kan innebära möjligheter men bor man i mindre orter måste man kanske sälja hus och flytta..jag har alltid varit kaxig då jag jobbat sedan jag var 14 och sagt upp mig två gånger men jag erkänner att jag har tvivlet gnagandes i mitt inre om jag någonsin kommer få en lönespec igen..försöker se denna tid som en lärdom och hoppas känslan kommer sitta kvar att vara rädd om mitt framtida jobb..om jag lyckas in få min fot på något jobb snart 40 som jag är..åldern börja jobba emot mig oxå.-( Det ger ju driv för tyskan iallafall att jag måste få till språket..pratade löst om en öppning från förr häromdagen om framtid och hela mitt inre skrek;- ta det, ett jobb, viktigare än allt men något ännu längre in sade: nehedu, inte ge upp nu och avbryta utan nu pluggar du färdigt, tar din examen och läser din tyska. När detta är gjort kan du fundera på alternativa vägar i alternativa länder och landskap..kanske det är denna beslutsprocess som kallas för att vara vuxen?!

onsdag 11 april 2012

Oscar Danielson - Besvärjelse

Till alla er som har barn-lyssna på texten och bär den med dig!!Ni som är barn- lyssna och försök förstå era föräldrars omsorg-både det goda och det mindre bra;-)

Regn ute och

regn inne..snart dags för det förhatliga farväl..idag stannar vi inne, myser runt och förbereder för morgondagen.

Tips på mysigt program är: Född 2010
Underbart program om miraklet att få en bebis och sedan få följa dem och deras familj. Jag älskar att få se andras liv och hur de har det. Det slår mig att vi alla skapar vår egen historia genom det liv som vi lever och det är en ynnest att få kika in och ta del av andras erfarenheter.


tisdag 10 april 2012

Tyskakursen

är nu igång..jag har varit lite stressad inför både språk och mina universitetsstudier men jag tror tyskan blir en vardagsförhöjare. Man kör 90 minuter, 15 min paus och sedan 75 minuter innan hemgång. Snabbt tempo, prata, läsa, skriva och den där förbenade grammatiken..som är ett måste. I min grupp är vi en katolsk präst från Indien i 45 -årsåldern, en italiensk journalist i 55-års åldern, en kvinna i 30-års åldern från Taiwan som är forskare på virus, en polsk 23-åring som pluggar sin magister i Polen men bor i Wien och två 16-åringar från Serbien. Blandat och roligt.

Tiden är lite knäpp för min del då jag blir otroligt hungrig förstås (middagstid) så det måste jag lösa med medhavd matsäck.. kommer byta tider i sommar till 9-12 då hela dagen annars går ut på att komma iväg..

Övriga familjemedlemmar var på slottet med stora-L och maken jobbade. Han sover borta inatt då det är någon övning som pågår som han ska inspektera. På fredag går planet tillbaka till Sverige-sorgligt då vi alla har funnit våra roller och det är dags att bryta upp igen..de kommer tillbaka i augusti som tur väl är..

Apropå universitet: jag brukar köpa hela kursens böcker på en gång men igår när jag skulle hämta kommande delkurs böcker insåg jag att de..fanns inte i bokhyllan..om ca 14 dagar kommer de..heja mig!!Får resta i sommar och satsar på att börja skriva B-uppsatsen istället..

måndag 9 april 2012

Syrrans Mollie

Stor tjej som ska börja på dagis idag. Och jag påminns om syrran när hon var liten-tycker de är mkt lika.

Ändrade planer

Tonåringen var megatrött igår morse och påskmässan blev inställd..det blev dock vackert väder, soligt och varmt så vi bytte planer till gemensam utflykt. Maken, småttarna och jag tog bilen till nöjesfältet medan ettan och stora-L tog tunnelbanan dit. När vi skulle parkera var vi båda lite lätt chockade då nöjesflickorna stod med ca 10 meters mellanrum utefter parkeringen. "Chefen" aka pimp, satt väl dold inne på parkeringen men med utsikt över sina anställda..jag har fruktansvärt svårt att vänja mig vid att det är ok att köpa sex i detta land och att det sker så öppet, kl 14 annandag påsk. Jag skulle vilja se vilka köparna är och kanske jag tar en turistrunda och sätter mig och studerar..finns det efterfrågan så finns det produkter förstås ( ja, kvinnor är i mångt och mkt objekt i detta land). Skenheligt katolskt, inte arbeta på söndagarna men att sälja/köpa människor under helgdag är helt ok. Ryser när jag tänker på det.

Vi skiljdes åt och maken och jag for hem med de små och de stora anlände senare mot kvällen..vi är nu ganska matta och idag är sista vilodagen för de små innan dagis drar igång igen. Natten var rörig då fyran vaknade vid 02 och inte kunde sova..suck..jag har lätt huvudvärk och idag startar min 4-månaders tyskakurs. Ser framemot det med skräckblandad förtjusning. Ska bli skönt att knäcka språkkoden för jag är evinnerligt trött på att inte göra mig förstådd på ett intelligent sätt;-) Inväntar mina uppgifter från skolan då jag igår skickade in påskens PM.

söndag 8 april 2012

Kvällen bjuder på

sminkkurs för Ettan och fyran vill oxå vara med.



Imorgon kliver vi upp tidigt och ska gå på katolsk mässa i Stefansdomen kl 09.


Exteriör [redigera]

Den romanska och gotiska katedralen är 107 meter hög och 34 meter bred. Sot som ansamlats under århundradena har på senare tid avlägsnats och förändrat kyrkan från en svart byggnad till en vit.

Torn [redigera]

Det massiva sydtornet på 137 meter syns tydligt i Wien och kallas kärleksfullt Steffl av wienborna. Det tjänade som huvudsakligt utsikts- och fäste för försvaret av staden underBelägringen av Wien 1529 och återigen under den andra belägringen 1683. Det är en symbolför Wien på samma sätt som Eiffeltornet är för Paris. Det tog 65 år att färdigställa tornet, mellan 1368 och 1433, och det hyser en bostad för väktare som under århundraden (fram till 1955) bemannade tornet för att kunna ringa i dess klockor vid brand.
Det norra tornet, som var tänkt att bli ett tvillingtorn till det södra, har ännu inte byggts färdigt och är bara hälften så högt; 68 meter. Det fick ett tillfälligt krön som wienborna kallar "vattentornskrönet", då bygget av tornet gjorde ett uppehåll 1511. Färdigställandet av tornet har ännu inte återupptagits.
På höger och vänster sida om huvudingången står två romerska torn som är omkring 65 meter höga. De kallas "romerska" (heidnischen på gammal wiendialekt) eftersom de byggdes av spillror från byggnader som romarna byggde då de ockuperade staden. I dem finns kapell i två våningar, och även om det södra, romerska tornet förlorade sina klockor under andra världskriget, är det norra fortfarande ett fungerandeklocktorn.

Påsklunch Svenska Kyrkan Wien

Fyran får smaka Julmust för första gången..omdöme: läcker!

Endast köttbollar tack!

Ett ägg och julmust blev det..

Har man tråkigt kan man alltid roa sig med att räcka ut tungan..

De här eventen för stora kan vara ganska långtråkiga saker!
Det var en mysig lunch med god mat!!En tradition hoppas jag att det kommer bli..

Påskharen kom på besök

Livia såg det direkt:-)

Hjälp från storasyrrorna att få ner det..

Sonen hittade sitt som nr 2

Tvåan nöjd;-)

Syskonbild i blåsten

Påskmässa



lördag 7 april 2012

Påskmässa och påsklunch

Idag åker jag och ettan på påskmässa då hon behöver en stämpel i sitt konfirmationskort. Tydligen är det kombinerad mässa och dop idag för att sedan följas av påsklunch då resten av min familj ansluter.

Jag funderar förstås mycket över tro och samfund, för vem är kyrkan och vilka "krav" kan man ställa på sina medlemmar? Nu när jag bor utomlands blir svenska kyrkan central men kanske inte för tron då jag själv just nu vacklar och funderar men för samhörighet, det gemensamma språket och traditionerna (kulturen). Som svensk följer jag förstås det som förväntas av mig- att gå på mässan i anslutning till andra aktiviteter men inte annars- skenheligt kan tyckas men religionen står inte i fokus för mig utan samvaron. Det pågår en diskussion i svenska kyrkan (Wien) om hur man ska kunna locka människor att komma och umgås, att vara stödet i en stad där man är inflyttad utan nätverk och där kulturkrockarna ibland kan göra riktigt ont..jag tror att det religiösa stöter bort men förstår samtidigt att utan religiöst inslag är det knappast en kristen kyrka och då försvinner anslagen och kyrkan läggs ned. När vi pratar om svenska kyrkan är det för traditionerna, för det svenska och vårt kulturarv som gör att många vill komma. Ibland är kultur sprungen ur religion men kultur kan också vara identitet utan religiösa inslag..

Hursom-nu ska jag äta frukost och förbereda mig för dagens gudstjänst med ettan.

Regnar

och vi är instängda..tvingade ut oss i ca 1h men nu börjar vi klättra på väggarna...familjeliv at is best;-)

torsdag 5 april 2012

Innedag

Modern har svenska-undervisning i em. Nu på fm ska jag skriva PM. Barnen BER om att få bara vara hemma och vila dvs. göra ingenting. De är trötta, slut och kaputt;-)
Imorgon står Prater på programmet men modern kommer förmodligen inte åka med- vi får skicka med stora-L med stortjejerna.

Förkyld

är jag..skulle kunna somna stående och den misstänkte är hemlige mannen som dragit hem ngt..jag, ettan och tvåan skulle på shoppingtur..iväg kom vi men kort blev den av olika anledningar. Tvåan hittade dock allt hon ville medan ettan fick åka iväg med Stora-L en vända till..i em står städning av toa+badrum på schemat..lär få göras ofta med en tonåring och sex andra individer i hemmet;-) Imorgon ska jag plugga och förhoppningsvis skriva klart veckans frågor. Vi har just fått veta att B-uppsatsen ska skrivas parallellt med ett PM/varje vecka fram tills terminsavslutet ( som de tydligen förlängt med en vecka dessutom vilket innebär att vt+ sommarkurs kommer gå samtidigt). JAG BLIR TOKIG på deras ickeförmåga till planeringen..ni är lediga över påsk säger den ena ( dvs ni kan påbörja skriva er uppsats) den andra säger; nej, ni är inte lediga över påsk så här får ni fem forskningsartiklar+ litteratur då jag tycker ni ska få öva redan nu på att vara analytiska..grrr...jag hoppas innerligen att jag kommer in på annat uni i höst..

onsdag 4 april 2012

Familyfun

Sju galningar-sjukt roligt!
23 grader varmt idag-solstolarna är invigda!

tisdag 3 april 2012

Dagen i korthet

Seminarium
Labyrinth
Påskmarknad
Kurragömma och ond armbåge
Roliga speglar

Tjejgunga:-)

Allihop

Maken skulle komma hem sent idag men vid 19.30 öppnades dörren-han hade varit med om en bilolycka på autobahn men allt gick bra! Endast materiella skador!

måndag 2 april 2012

Nu är de fyra

som härjar runt i lägenheten..de större försöker hålla sig vakna till 20 innan de kan kollapsa;-) De små är exalterade av att få vara nära sina syskon. De är som klister på dem båda-ikväll blir det tidigt, imorgon seminarium och på eftermiddagen påskmarknad med hela bunten.

söndag 1 april 2012

Pressande

Fick sms igår vid 19 från ettan som var på simläger i norra Sverige-kommer nog inte hinna med planet som går 06.30 imorgon. Vi är försenade...jag såg familjens alla Mr Bean resor och tänkte; nej, det får inte bli att de inte hinner komma med planet..det var snöigt och det skulle stannas på olika platser med bussen på dess väg till Norrlands inland..blev en rolig natt..har sovit crap kan jag rapportera..men det har mina stortjejer oxå..nu pratade jag med fadern och ettan hade anlänt 03.00 i lilla byn där han fått hämta henne, en liten lur till 04.30 och sedan till flygplatsen. De sitter i skrivandes stund på planet och är på väg. Vi får starta med att sova oss ikapp;-)

Projekt balkong


Min gröna hörna! Nu hoppas jag vi kan skörda lite tomater och smultron framöver. Mer ska planteras..har införskaffat jordgubbskrukor så man kan ha flera plantor samtidigt. Det tar sig;-)

Påskjakt i bilder